«Морський малюк»: як працюють дрони, якими Україна атакує Кримський міст

«Морський малюк»: як працюють дрони, якими Україна атакує Кримський міст

Україна взяла на себе відповідальність за напад на Кримський міст минулого місяця з використанням «Sea Baby» — морського надводного дрона, який скинув на міст 850 кг вибухівки. Але що ми знаємо про морські дрони і наскільки вони ефективні? Розповідає Sky News.

Морські дрони, які іноді називають USV, — це невеликі безпілотні судна, які працюють на поверхні води або під нею. Військовий аналітик Шон Белл каже, що вони «відносно дешеві» і «забезпечують відносно швидку та малопомітну загрозу російським військовим кораблям, особливо коли атака проводиться вночі».

«Морські дрони можуть працювати на поверхні моря або трохи нижче, де звичайним радарам виявити їх набагато складніше», — додає він.

Подивитися роботу дрона можна за посиланням на Twitter UNITED24, а також Telegram-канал СБУ.

Відповідно до аналізу Скотта Савітца, старшого аналітика дослідницької організації RAND Corporation, морські безпілотники можуть бути небезпечнішими, ніж авіаційна зброя, така як ракети та бомби, оскільки вони можуть нести великі вибухові речовини та завдавати ударів по ватерлінії кораблів.

Відносно низька вартість безпілотників також дозволяє Україні влаштовувати атаки великою кількістю, які важко виявити російським військовим кораблям, незважаючи на їхні масштаби.

Белл додає, що збитки, завдані морськими безпілотниками, як правило, «більше психологічні, ніж фізичні», хоча для усунення пошкоджень кораблів Чорноморського флоту може знадобитися деякий час.