США тиснуть на Іран, щоб той припинив продаж безпілотників Росії

США тиснуть на Іран, щоб той припинив продаж безпілотників Росії

Сполучені Штати тиснуть на Іран, щоб він припинив продаж озброєних безпілотників Росії в рамках обговорення ширшої «неписаної домовленості» між Вашингтоном і Тегераном щодо деескалації напруженості, повідомляє News18 з посиланням на Financial Times.

США прагнуть, щоб Іран припинив продавати Росії безпілотники, які Москва використовує у війні в Україні, а також запасні частини для безпілотних літальних апаратів, йдеться у звіті з посиланням на іранського чиновника та іншу особу, знайому з переговорами. Як повідомляють у деяких ЗМІ, на заміну США можуть певною мірою пом’якшити санкції щодо Ірану та, можливо, не вводитимуть нові у деяких сферах. Але офіційно така інформація не була підтверджена.

Ця новина з’явилася в той момент, коли Вашингтон та Іран намагаються пом’якшити напруженість і відновити широкі переговори щодо іранської ядерної програми. Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив у вівторок, що вітатиме будь-які кроки Ірану щодо деескалації своєї «ядерної загрози, що зростає».

Ці дискусії відбулися паралельно з переговорами щодо угоди про обмін полоненими минулого тижня, повідомляє газета. Іран дозволив чотирьом затриманим громадянам США перейти під домашній арешт із в’язниці Евін у Тегерані, тоді як п’ятий уже перебував під домашнім арештом.

Минулого тижня джерела повідомили Reuters, що Іран може звільнити п’ятьох затриманих громадян США в рамках угоди про розморожування 6 мільярдів доларів іранських коштів у Південній Кореї.