У Індії пояснили, чому не запросили Україну для участі у саміті G20

У Індії пояснили, чому не запросили Україну для участі у саміті G20

Індія не запросила президента України Володимира Зеленського на саміт Великої двадцятки (G20) великих економік, пишет Anews.

Про це в четвер міністр закордонних справ Індії Субрахманьям Джайшанкар повідомив обраним іноземним журналістам.

Саміт має відбутися 9 і 10 вересня в столиці Індії Нью-Делі під гаслом «Одна земля, одна сім’я, одне майбутнє». G20 включає Росію, яка почала повномасштабне вторгнення в Україну в лютому минулого року, а також США, Європейський Союз і Китай.

На минулорічному саміті G20 на індонезійському острові Балі питання про Україну було одним із головних на порядку денному. Зеленський виступив у відеозв’язку та вперше представив свій мирний план із 10 пунктів.

Джайшанкар зауважив, що Індія не запросила Україну, оскільки G20 «стосується зростання та розвитку, а не питань глобальної безпеки». За його словами, «це питання Ради Безпеки ООН».

Однак очікується, що на саміті будуть розглянуті такі питання, як енергетична безпека, постачання добрив і продовольства, які пов’язані з війною в Україні.

Україна все ще сподівається на запрошення в певній якості. Приймаюча Індія, яка дотримується нейтральної позиції щодо війни в Україні, окрім представників G20, запросила Бангладеш, Єгипет, Маврикій, Нідерланди, Нігерію, Оман, Сінгапур, Іспанію та Об’єднані Арабські Емірати.