У Туреччині закладено другий корвет для Військово-морських сил України

У Туреччині закладено другий корвет для Військово-морських сил України

У Туреччині відбулася церемонія закладки другого корабля ВМС України класу Ada. Про це повідомляють пресслужба ВМС України та «Мілітарний».

Церемонія відбулася на верфі в Стамбулі. Згідно з турецькими традиціями, урочиста закладка проводилася тільки після будівництва деяких секцій і корпусу.

У заході взяла участь українська делегація разом із віцеадміралом Андрієм Тарасовим та заступником міністра оборони Володимиром Гавриловим.

За даними ВМС України, всі будівельні роботи ведуться згідно з графіком, визначеним угодою. З огляду на початок повномасштабного російського вторгнення в лютому 2022 року, весь корабель буде побудований в Туреччині.

Це вже другий корабель такого класу, який будують на турецькій верфі для ВМС України. Перший корвет «Гетьман Іван Мазепа» заклали у вересні 2021 року. Міністерство оборони України підписало контракт на будівництво двох корветів з турецькими компаніями в грудні 2020 року.

У липні 2023 року капітан 2-го рангу Володимир Углінський заявив, що другий корвет класу Ada може бути названий іменем гетьмана Української Держави Павла Скоропадського. Зазначається, що друге судно отримає іншу силову установку і системи ППО MICA VL.

Артилерійське озброєння корабля передбачається складати з 76-мм гармат OTO Melara Super Rapid і 35-мм Millennium, хоча турецький 35-мм ЗРК Korkut можна було побачити на моделі першого корабля, що був представлений першій леді України.

Корабель несе вісім пускових установок протикорабельних крилатих ракет. В якості зброї для них українська сторона розглядала українські ракети «Нептун», американські Harpoon, норвезькі NSM і турецькі Atmaca. Торпеди Murene 90 Impact розглядалися як протичовнова зброя.