Росія оштрафувала Google на $32 тисячі за контент про війну в Україні

Росія оштрафувала Google на $32 тисячі за контент про війну в Україні

Після вторгнення в Україну Росія посилила свої зусилля з контролю над контентом, який їй не подобається, пише Politico.

Росія оштрафувала Google на 3 мільйони рублів — близько 32 тисячі доларів або 30 тисяч євро — за те, що компанія не видалила «фейкові» [з російської точки зору — Ред.] новини про війну в Україні.

Московський суд у четвер визнав компанію Google винною в тому, що вона не видалила з YouTube «заборонену інформацію» — яка нібито детально описує, як потрапити на певні охоронювані об’єкти — і «неправдиву інформацію» про «спеціальну військову операцію в Україні», всупереч тому, що був наказ зробити це від російської влади.

Після повномасштабного вторгнення в Україну Росія посилила свої зусилля з контролю над онлайн-контентом, який не відповідає її наративу. У вівторок соцмережу Reddit вперше оштрафували за те, що вона не видалила «неправдивий вміст». Раніше в цьому місяці російський суд оштрафував Apple і Wikipedia з аналогічних причин. Фонд Wikimedia, якому належить Wikipedia, неодноразово був оштрафований, але відмовлявся виконувати будь-які вимоги щодо видалення інформації.

Google також не новачок у цих рішеннях. Минулого року компанію оштрафували на 21,1 мільярда рублів — понад 360 мільйонів євро на той час і понад 390 мільйонів доларів — за те, що вона знову не видалила «неправдивий контент» про війну в Україні.

Як і багато інших західних технологічних компаній, Google скоротила свою діяльність у Росії, частково через санкції Заходу та російські контрзаходи, а частково через тиск з боку українського уряду з метою скасування «цифрової блокади», щоб заборонити Росії доступ до послуг. Місцева дочірня компанія Google у Росії оголосила про банкрутство у 2022 році, оскільки заходи Москви проти американської компанії унеможливили ведення бізнесу там, за словами фірми.