США схвалили постачання в Україну F-16: звідки та коли надійдуть винищувачі

США схвалили постачання в Україну F-16: звідки та коли надійдуть винищувачі

Сполучені Штати схвалили передачу Україні винищувачів F-16 з Данії та Нідерландів одразу після того, як пілоти пройдуть відповідний курс підготовки, про це повідомляє Ukrinform з посиланням на Reuters та неназваного американського чиновника.

Джерело агентства повідомило, що Вашингтон офіційно запевнив Данію та Нідерланди, що США прискорять затвердження всіх необхідних запитів третіх сторін на передачу Україні винищувачів F-16 після того, як пілоти пройдуть навчання.

Данія та Нідерланди, які очолюють коаліцію з підготовки українських військових льотчиків, нещодавно попросили США надати такі гарантії. Державний секретар США Ентоні Блінкен надіслав листи своїм колегам у двох країнах із запевненням, що запити будуть схвалені, сказав чиновник.

«Я пишу, щоб висловити повну підтримку Сполученими Штатами як передачі Україні винищувачів F-16, так і навчання українських пілотів кваліфікованими інструкторами F-16», – йдеться в листі Блінкена.

Він підкреслив, що для України залишається критично важливою можливість захистити себе від російської агресії та порушення її суверенітету.

Блінкен висловив переконання, що схвалення запитів третіх сторін дозволить Україні «повною мірою скористатися своїми новими можливостями, щойно перший набір пілотів завершить навчання».

Як повідомлялося, президент США Джо Байден у травні схвалив програми навчання українських пілотів на F-16, але терміни постачання літаків поки не озвучені.