«Ізраїльська модель»: Зеленський пояснив, яких гарантій безпеки Україна чекає від США

«Ізраїльська модель»: Зеленський пояснив, яких гарантій безпеки Україна чекає від США

Українцям потрібно буде навчитися жити, «як Ізраїль», заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю українській журналістці Наталії Мосейчук у неділю. Про це пише Jerusalem Post.

«Україні потрібно знати, що в той чи інший момент вона може залишитися одна, в той чи інший момент може якийсь партнер відколотися через якісь внутрішні процеси або внутрішню політику, або навіть через вибори. Але нам потрібно навчитися з цим жити, просто навчитися. Ізраїль воює, ми готові воювати в довгу, не втрачаючи людей, мінімізувати жертви як, наприклад, в Ізраїлі», — сказав президент.

Крім того, в інтерв’ю Зеленський закликав до «ізраїльської моделі» оборонних відносин зі Сполученими Штатами.

«Зі США у нас, напевно, буде саме така модель — „ізраїльська“, там, де є і зброя, і технології, і тренування, і фінанси тощо. Начебто ізраїльська, але інша держава у нас й інший ворог», — зазначив Зеленський.

Двосторонні договори про гарантії безпеки мають містити питання зброї, санкцій, фінансів, але для кожної країни перелік може бути різним, додав Зеленський.

Він також запевнив українців, що у разі зміни президента США угода діятиме й надалі, оскільки документ має бути ратифікований Конгресом, а в європейських країнах — їхніми парламентами.