Українські школярі вступають в четвертий рік проблем з навчанням: діти втрачають знання

Українські школярі вступають в четвертий рік проблем з навчанням: діти втрачають знання

Українські діти демонструють ознаки масової втрати знань, включаючи погіршення результатів з рідної мови, читання та математики, оскільки повномасштабна війна, якій передувала пандемія COVID-19, призвела до того, що учні четвертий рік мають проблеми з навчанням, пише Unicef.

«В Україні напади на школи не припиняються, залишаючи дітей у глибокій біді та без безпечних місць для навчання. Це не тільки призвело до того, що українським дітям важко досягти успіхів у навчанні, але їм також важко зберегти те, чого вони навчилися, коли їхні школи повноцінно функціонували», — сказала Регіна Де Домінічіс, регіональний директор ЮНІСЕФ для Європи та Центральної Азії.

Згідно з останніми даними опитування, до 57 відсотків учителів повідомляють про погіршення навичок учнів з української мови, до 45 відсотків — про зниження навичок з математики, до 52 відсотків — про зниження навичок володіння іноземною мовою. Лише третина дітей молодшого та середнього віку, які навчаються в Україні, повністю навчаються очно. Одна третина навчається за допомогою змішаного підходу особисто та онлайн, а одна третина — повністю дистанційно.

За даними національного опитування, дві третини дітей дошкільного віку не відвідують дошкільні заклади. У прифронтових районах три чверті батьків повідомляють, що не віддають дітей до дошкільних закладів.

Для українських дітей-біженців це також початок ще одного невизначеного навчального року, коли більше половини дітей від дошкільного до середнього шкільного віку не зараховані до національних систем освіти в семи країнах, що приймають біженців. Дошкільнята та школярі середнього віку найімовірніше пропустять навчання. Мовні бар’єри, труднощі з доступом до школи та перенапружені системи освіти є одними з причин низького рівня охоплення.

Діти-біженці, які не навчаються в місцевих школах, ймовірно, намагаються навчатися онлайн або за українською програмою, або за допомогою інших платформ дистанційного навчання. Деякі, можливо, повністю відмовилися від навчання.