Допомога у цифрах: що містить новий мільярдний пакет від США для України

Допомога у цифрах: що містить новий мільярдний пакет від США для України

Державний секретар Ентоні Блінкен відвідав Київ, де зустрівся з президентом Володимиром Зеленським, прем’єр-міністром Денисом Шмигалем та міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, щоб підкреслити непохитну підтримку США захисту Україною її суверенної території та народу України проти агресії Росії.

Блінкен також обговорив додаткову допомогу США та закликав до подальшого прогресу в програмі реформ в Україні, включаючи боротьбу з корупцією та захист незалежності та доброчесності українських антикорупційних органів і судів.

У Києві держсекретар оголосив, що Сполучені Штати нададуть нову допомогу на понад 1 мільярд доларів США. Вміст нового пакету:

Додаткове вилучення на суму до 175 мільйонів доларів з запасів Департаменту оборони. Можливості цієї допомоги з безпеки включають компоненти системи ППО, керовані реактивні системи залпового вогню (GMLRS) для HIMARS, боєприпаси та системи зв’язку;

100 мільйонів доларів іноземного військового фінансування для підтримки довгострокових військових потреб;

90,5 мільйонів доларів на гуманітарну допомогу з розмінування;

300 мільйонів доларів на підтримку зусиль правоохоронних органів щодо відновлення та підтримки правопорядку на звільнених територіях, включаючи міста та селища, які зазнають постійних обстрілів з боку Росії;

206 мільйонів доларів гуманітарної допомоги для надання критичної підтримки, включаючи їжу, воду та притулок, тим, хто живе в Україні та тим, хто змушений тікати до сусідніх країн;

5,4 мільйона доларів конфіскованих активів олігархів для підтримки реінтеграції та реабілітації ветеранів;

203 мільйони доларів на підтримку прозорості та підзвітності інституцій, підтримку ключових реформ у сфері боротьби з корупцією, верховенства права та сектору правосуддя; створення потенціалу для розслідування та судового переслідування воєнних злочинів, скоєних Росією.

Допомога також сприятиме забезпеченню прозорих закупівель інфраструктурних проєктів; підтримці відновлення служб порятунку життя, забезпеченню економічного відновлення в Україні, зміцненню практики управління державними фінансами відповідно до міжнародних стандартів.