Оголошено п’ять фільмів, серед яких оберуть претендента на «Оскар» від України

Оголошено п’ять фільмів, серед яких оберуть претендента на «Оскар» від України

Український Оскарівський Комітет (УОК) завершив приймання заявок для участі у відборі фільмів на премію «Оскар» від України. Обиратимуть з-поміж п’яти стрічок, повідомляє Hromadske.

За даними Української кіноакадемії, у переліку опинилися наступні 5 фільмів:

«20 днів у Маріуполі», режисер Мстислав Чернов

У стрічці зображені події у Маріуполі в лютому-березні 2022 року, зняті самим Черновим та його колегами, що перебували в місті на початку повномасштабного вторгнення. Туди увійшли кадри російських обстрілів та бомбардування пологового будинку.

«Залізні метелики», режисер Роман Любий

Документальна стрічка-розслідування авіакатастрофи малайзійського літака MH17 2014 року в небі над Донеччиною, коли проросійські сепаратисти збили його ракетою «Бук». На місці злочину було знайдено фізичні докази: уламки у формі метелика, характерні для російської ракетної установки.

«Памфір», режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук

Головний герой — Леонід, на прізвисько Памфір — ненадовго повернувся із заробітків додому. Дружина Олена та син-підліток Назар чекають на нього у рідному селі. Назар підпалює документи, потрібні для отримання візи, аби батько залишився вдома, але вогонь знищує й місцевий молитовний дім. Тепер, щоб уберегти сина від наслідків його необачного вчинку, Памфір змушений повернутися до кримінального минулого.

«Терикони», режисер Тарас Томенко

Фільм вийшов ще до початку повномасштабного вторгнення. Це історія про дітей, які бачили війну на Донбасі не по телебаченню, і про дитинство, яке тривало, не зважаючи на війну. Це історія дітей, які втратили батьків та близьких, постраждали від обстрілів, але продовжують жити й любити там, де інші втратили надію.

«ШТТЛ», режисер Адрієн Волтер

Історія кохання юних мешканців штетла (містечко на їдиш) у Львівській області на тлі драматичних історичних подій. Юна та Мендель борються за своє щастя й можливість бути разом, попри волю батьків, а їм допомагає українець Дем’ян. Події відбуваються в червні 1941-го, за добу до початку радянсько-німецької війни. За історичну основу фільму взята доля містечка Сокаль на Львівщині, яке було знищене армією німців.

Тепер УОК розгляне всі заявки та відбере фільм, який подадуть на 96-ту премію «Оскар» у категорії «Найкращий міжнародний повнометражний фільм» від України.