CNN: Ілон Маск зірвав українську атаку на флот РФ, відключивши Starlink

CNN: Ілон Маск зірвав українську атаку на флот РФ, відключивши Starlink

Український чиновник розкритикував генерального директора Tesla та SpaceX Ілона Маска за те, що він наказав інженерам вимкнути супутникову мережу Starlink над Кримом минулого року, щоб перешкодити українській атаці на російські військові кораблі. Про це пише CNBC.

Згідно з новою біографією Маска, яку цитує CNN, мільярдер запитав: «Хто я в цій війні?» під час інтерв’ю з автором книги Уолтером Айзексоном.

У перші дні неспровокованого вторгнення Росії в Україну, коли західні уряди працювали над забезпеченням Києва артилерією та системами протиповітряної оборони, до країни прибув перший із терміналів Starlink Маска.

«Starlink не мав бути залученим до війни. Він був для того, щоб люди могли дивитися Netflix і відпочивати, підключатися до школи та робити добрі мирні речі, а не нападати з безпілотників», — сказав Маск, згідно з книгою.

Радник голови Офісу Президента України Михайло Подоляк розкритикував Маска через це викриття.

«Не дозволивши українським безпілотникам знищити частину російського військового флоту через втручання Starlink, Ілон Маск дозволив цьому флоту обстрілювати українські міста ракетами „Калібр“, — написав Подоляк у соцмережах. — В результаті гинуть мирні жителі, діти. Це ціна коктейлю з невігластва та великого его».

«Розглянуті регіони Starlink не були активовані. SpaceX нічого не дезактивувала», — сказав Маск, коментуючи викриття.

Айзексон додав, що рішення Маска обговорювалося з радником президента Джо Байдена з національної безпеки Джейком Салліваном і головою Об’єднаного комітету начальників штабів армії США генералом Марком Міллі.

«Я думаю, якби українські атаки змогли потопити російський флот, це було б схоже на міні-Перл-Харбор і призвело б до значної ескалації, — сказав Маск, за словами Айзексона. — Ми не хотіли бути частиною цього».