ЮНЕСКО внесло два об’єкти в Україні до списку Всесвітньої спадщини під загрозою

ЮНЕСКО внесло два об’єкти в Україні до списку Всесвітньої спадщини під загрозою

Комітет всесвітньої спадщини ООН у п’ятницю включив два великі історичні об’єкти в Україні до списку тих, що перебувають під загрозою. Про це повідомляє ABC News.

Софійський собор в Києві та середньовічний центр Львова є об’єктами Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, центральними для культури та історії України. У п’ятницю було прийняте рішення внести обидва об’єкти до переліку локацій, які перебувають під загрозою.

Обидва об’єкти не опинились під прямим ударом, але Росія завдавала багато ударів хвилями по Києву, вражаючи житлові райони та критичну інфраструктуру ракетами та ударними безпілотниками. Не помилувала і західний Львів, атакуючи як інфраструктурні, так і житлові об’єкти.

Софія Київська, розташована у самому серці Києва, була побудована в XI столітті та проєктувалася, щоб конкурувати з собором Святої Софії в Стамбулі. Цей приклад візантійського мистецтва містить найбільшу колекцію мозаїк і фресок того періоду, і собор оточений монастирськими будівлями XVII століття.

Інша ділянка — історичний центр Львова. Замок V століття виходить на вулиці та площі, побудовані між XIII і XVII століттями. Поруч розташована синагога, а також православні, вірменські та католицькі релігійні споруди, що відображає різноманіття міста.

У січні ЮНЕСКО внесло Одесу до списку об’єктів спадщини, що перебувають під загрозою. Російські війська здійснили численні напади на місто, культурний центр, відомий своєю архітектурою XIX століття.

Згідно з Конвенцією ЮНЕСКО 1972 року, ратифікованою як Україною, так і Росією, країни-підписанти зобов’язуються «сприяти охороні об’єктів, занесених до списку», і «утримуватися від будь-яких навмисних заходів», які можуть завдати шкоди об’єктам Всесвітньої спадщини.

Включення до Списку спадщини, що перебуває під загрозою, має на меті залучити термінову міжнародну підтримку зусиль щодо збереження. Список включає понад 50 локацій по всьому світу.