Зеленський їде до США: планує зустрітися з Байденом та відвідати Генасамблею ООН

Зеленський їде до США: планує зустрітися з Байденом та відвідати Генасамблею ООН

Президент України Володимир Зеленський планує наступного тижня відвідати Генеральну асамблею ООН у Нью-Йорку, повідомив високопоставлений український чиновник. Очікується, що наступного четверга він зустрінеться з президентом Джо Байденом у Білому домі, передає особа, знайома з планами. Про це пише NBC News.

Востаннє Байден зустрічався з Зеленським у липні під час саміту НАТО у Вільнюсі.

«Сподіваюся, ми нарешті розібралися з думкою про те, чи чекають на Україну в НАТО. Це станеться, — сказав Байден у коментарях перед двосторонньою зустріччю. — Ми рухаємося — ви всі рухаєтесь у правильному напрямку. Я думаю, що це лише питання наступних кількох місяців».

Група законодавців також працює над зустріччю із Зеленським під час його візиту, повідомили двоє людей, які безпосередньо беруть участь у планах.

Державний секретар Ентоні Блінкен відвідав Київ цього місяця, зустрівшись із Зеленським і високопоставленими українськими посадовцями, щоб «продемонструвати непохитну прихильність Сполучених Штатів суверенітету, територіальній цілісності та демократії України, особливо перед обличчям агресії Росії».

Під час його візиту Держдепартамент оголосив про додаткову допомогу США Україні, включаючи 100 мільйонів доларів військового фінансування, 90,5 мільйонів доларів гуманітарної допомоги з розмінування та 300 мільйонів доларів на підтримку зусиль правоохоронних органів у звільнених від російських окупантів регіонах.

Зеленський публічно висловлював намір виступити на Генасамблеї ООН протягом місяця. Минулого року він виголосив віртуальну промову.

«Для нас це війна за життя, — сказав він тоді. — Тому нам потрібна оборонна підтримка — зброя, військова техніка і снаряди. Наступальна зброя, далекобійної достатньо, щоб звільнити нашу землю, і оборонні системи, і передусім протиповітряна оборона. І нам потрібна фінансова підтримка — щоб зберегти внутрішню стабільність і виконати соціальні зобов’язання перед нашим народом».