Міжнародний суд ООН розпочав слухання за позовом України проти Росії

Міжнародний суд ООН розпочав слухання за позовом України проти Росії

Міжнародний суд ООН у Гаазі розпочав публічні слухання щодо попередніх заперечень Росії у справі про геноцид за звинуваченнями України, пише Ukrinform.

У залі суду присутні представники 32 країн, які долучилися до справи. Вони також матимуть можливість виступити в суді. Це безпрецедентний випадок, коли в судовому розгляді беруть участь 34 з 193 держав-членів ООН (тобто близько 20%).

Суд проведе слухання щодо юрисдикції, і якщо визнає, що він має юрисдикцію та що позов повністю або частково є прийнятним, то наступним кроком є розгляд справи по суті. Слухання проходитимуть у два раунди. Росія виступить 18 і 25 вересня, українська сторона представить свої аргументи 19 і 27 вересня. 20 вересня перед судом виступлять представники 32 країн.

Справа стосується тлумачення, застосування та забезпечення виконання Конвенції 1948 року про попередження злочину геноциду та покарання за нього.

У позові проти Російської Федерації до Міжнародного суду ООН Україна вимагає притягнути Росію до відповідальності за спотворення поняття «геноцид». Кремль звинуватив Київ у «геноциді», який Україна нібито «вчинила на Донбасі, починаючи з 2014 року», і використав це як привід для повномасштабного вторгнення в країну 24 лютого 2022 року.

Україна подала позов 26 лютого 2022 року, через два дні після того, як Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну.