Зустріч Байдена і Зеленського в США: оголошено новий пакет зброї на $325 млн

Зустріч Байдена і Зеленського в США: оголошено новий пакет зброї на $325 млн

Сполучені Штати оголосили, що надішлють Україні додатковий пакет допомоги у сфері безпеки на суму до 325 мільйонів доларів, у той день, коли президент України Володимир Зеленський завершив свій другий візит до Вашингтона за часи повномасштабної війни. Про це йдеться на сайті Пентагону.

«Сполучені Штати продовжуватимуть підтримувати хоробрий народ України. Це не просто інвестиція в майбутнє України. Але в майбутнє, де весь світ поважатиме принципи незалежності, суверенітету та територіальної цілісності. Прихильність Сполучених Штатів Україні не послабиться. Путін все ще може помилково вірити, що він може пережити Україну. Путін може сумніватися в нашій стійкості. Він помиляється. Ми будемо відстоювати волю і свободу сьогодні, завтра і скільки буде потрібно», — заявив Байден під час зустрічі з Зеленським.

Пакет включає додаткові засоби протиповітряної оборони, артилерійські снаряди, протитанкову зброю та інше обладнання для забезпечення нагальних потреб України на полі бою для протидії загарбницькій війні з боку Росії. Президент Джо Байден оприлюднив пакет допомоги після зустрічі із Зеленським у Білому домі.

«Ми прагнемо допомогти Україні створити сили, здатні забезпечити довгострокову безпеку України — здатні стримувати майбутні загрози її суверенітету, територіальній цілісності та свободі, які зараз тривають. Тому що це все про майбутнє. Майбутнє свободи. Америка ніколи не зможе, ніколи не відступить від цього. Ось чому через 575 днів ми підтримуємо Україну і будемо підтримувати вас, пане Президенте. І тому ми так пишаємося можливістю бути з вами. Ми з вами і ми залишаємося з вами», — сказав Джо Байден.

Зустріч Зеленського з Байденом завершила одноденний тур президента України Вашингтоном, який також включав дискусії з законодавцями на Капітолійському пагорбі та зустріч з представниками оборони в Пентагоні. У своєму виступі перед закритою зустріччю в Білому домі Зеленський зазначив, що приїхав до Вашингтона, щоб «зміцнити позицію України для захисту наших дітей, наших сімей, наших домівок, свободи та демократії у світі».

«Добре, що наші країни є справді, справжніми союзниками», — сказав він перед тим, як висловити свою вдячність за «життєво важливу допомогу, надану Сполученими Штатами Україні в боротьбі з тероризмом Росії».

Також 22 серпня NBC News написали, що Байден повідомив Зеленському, що Сполучені Штати нададуть невелику кількість ракет великої дальності ATACMS. За даними видання, про це заявили три американські чиновники і представник Конгресу, знайомий з ходом дискусій. Проте офіційних підтверджень поки немає.