США повернули Україні культурні цінності, викрадені росіянами на окупованих територіях

США повернули Україні культурні цінності, викрадені росіянами на окупованих територіях

Президент Володимир Зеленський узяв участь у церемонії повернення культурних цінностей, викрадених з тимчасово окупованих територій України російськими військами, під час свого робочого візиту до США. Про це йдеться на його офіційному сайті.

У присутності Президента головою Департаменту внутрішньої безпеки США Алехандро Майоркасом і Послом України у Сполучених Штатах Америки Оксаною Маркаровою було підписано відповідний сертифікат щодо передачі українських артефактів, конфіскованих правоохоронними органами США.

Володимир Зеленський подякував усім причетним за роботу, та зазначив, що повернення чогось, що було вкрадене з України росіянами, означає повернення життя й справедливості.

Пані Посол наголосила, що росіяни постійно намагаються вкрасти історію України, її національну ідентичність та артефакти, та акцентувала, що «ми не дозволимо їм цього зробити».

Як повідомляється на сайті Президента України, у червні 2022 року Митно-прикордонна служба США затримала предмет старовини, який після відповідного дослідження виявився європейською залізною сокирою XVII ст. з молотом на задній частині. Сокира була незаконно вивезена з України на територію Сполучених Штатів Америки.

Також торік у червні було вилучено артефакти, незаконно ввезені до США з Росії. Зокрема, три залізні сокири XVII ст., три кирки XVII ст., два залізних скіфських мечі-акінаки VI ст. до н. е., а також один залізний наконечник списа орієнтовно 500-1200 р. до н. е.».

Як зазначають в Офісі президента, «ці артефакти були конфісковані для передачі Посольству України у Сполучених Штатах в адміністративному порядку».