Американський фотограф отримав престижну нагороду за свої знімки війни в Україні

Американський фотограф отримав престижну нагороду за свої знімки війни в Україні

Фотограф-документаліст з США Вольфганг Шван отримав премію International Photography Awards — 2023 за фото, зроблені в Україні у перший день повномасштабного вторгнення Росії, що почалось у лютому 2022 року. Про це повідомляє Detector.Media.

Вольфганг Шван, який на початку повномасштабної війни в Україні перебував як фотокореспондент турецького інформагентства Anadolu, здобув перше місце в категорії Editorial/Press підкатегорії «Війна», отримавши нагороду «Press photographer оf the year».

Історію фото пораненої внаслідок ракетного удару вчительки з Чугуєва Олени Курило, яке облетіло світ, Шван розповів у інтерв’ю Anadolu. Він перебував на Донбасі майже два місяці до повномасштабного вторгнення, а 24 лютого 2022 року вирушив до Харкова зі своїм колегою Алексом Лорі. Там вони побачили жінку з перев’язаною головою, що стікала кров’ю.

Шван, зробивший знімок пораненої, розповів про цю зустріч: “Ми запитали її ім’я, вік та рід діяльності. Вона сказала, що звуть її Олена Курило, їй 58 років і вона вчителька”.

Згадати це дуже відоме фото можна за посиланням.

Фотографія потрапила на перші сторінки таких видань, як The Guardian, The Times, The Sun, Independent та BILD, а також на телеефіри BBC та CNN. Євгенія Гершман, американська художниця, намалювала за цією фотографією портрет Олени Курило, який був проданий на аукціоні Heritage Auction у США за 100 тисяч доларів під назвою «First face of war: Intimate portrait of Ukrainian teacher, 2022», а всі гроші, виручені від продажу, пішли до українського Червоного Хреста.

International Photography Awards — престижна премія для фотографів. В номінації “Book photographer of the year” нагороду отримала спільна робота 93 фотожурналістів під назвою «Ukraine: a war crime», а друге місце – робота «Relentless courage: Ukraine and the world at war». Це портфоліо понад 20 найавторитетніших фотожурналістів сучасності. На обкладинці зображено фото Дмитра Козацького з «Азовсталі».

Перше місце в номінації «Professional еditorial» підкатегорії «Press, Political» отримало фото Володимира Зеленського після звернення до Конгресу США фотографа Марка Абрахама.