Чи може українець просити притулку в США, якщо йому відмовили за програмою U4U?

Чи може українець просити притулку в США, якщо йому відмовили за програмою U4U?

Чи враховуватиметься факт відмови громадянину України, чий запит на поїздку за програмою Uniting for Ukraine («Єднання заради України») був відхилений, якщо він пізніше приїде в США і подасть прохання про надання притулку?

На це питання відповідає Служба громадянства та імміграції США (USCIS).

Будь-яка особа, яка фізично перебуває в США або перебуває в порту в’їзду, може подати прохання про надання притулку, згідно з інформацією USCIS.

Агентство зазначає, що кожне прохання про надання притулку розглядається в індивідуальному порядку відповідно до конкретних обставин заявника.

Процес «Єднання заради України» передбачає інші критерії відбору, ніж ті, які передбачено для отримання притулку, і сам по собі не впливає на право людини на отримання притулку.

Однак, можливо, що імміграційна служба може розглянути причини відмови у видачі дозволу на поїздку в рамках програми «Єднання заради України» при оцінці права людини на притулок.

Громадянам України, які з’явилися на перевірку в наземний пункт в’їзду на південно-західному кордоні без візи, що має актуальний термін дії, або без попереднього дозволу на в’їзд в США відповідно до програми «Єднання заради України», може бути відмовлено у в’їзді та запропоновано подати заяву в рамках даного процесу.