РФ звинувачує Україну та Захід в антисемітських сутичках у Дагестані

РФ звинувачує Україну та Захід в антисемітських сутичках у Дагестані

Москва звинуватила «зовнішнє втручання» у провокуванні заворушень, через які був закритий аеропорт у російській республіці Дагестан, де більшість населення складається з мусульман, і попередила, що не потерпить спроб «розколу російського суспільства». Про це пише Al Jazeera.

У понеділок Кремль заявив, що Україна зіграла «ключову роль» у розпалюванні антиізраїльського протесту та подальшого насильства в аеропорту. Російські чиновники також припустили втручання Заходу.

У неділю сотні людей штурмували головний аеропорт Дагестану на знак протесту проти прибуття рейсу з Ізраїлю. Натовп прорвав охорону, деякі вийшли на злітно-посадкову смугу аеропорту Махачкали, перш ніж їх забрали силовики. За даними МВС Росії, внаслідок сутички постраждали 20 осіб, у тому числі 9 поліцейських. Відтоді поліція заарештувала 60 «активних учасників заворушень».

Міністерство закордонних справ Росії звинуватило Київ у допомозі влаштувати заворушення в аеропорту.

«Злочинний київський режим зіграв безпосередню і ключову роль у здійсненні останнього деструктивного акту», — заявила речниця Марія Захарова.

Глава Дагестану Сергій Меліков конкретно звинуватив у розпалюванні заворушень впливовий дагестанський канал у Telegram, яким, за його словами, керують «зрадники» та «бандерівці». Москва також звинуватила неназваних іноземних учасників у розпалюванні заворушень, заявивши, що вони використовували зображення людських страждань у Газі для розпалювання напруженості.

«Вчорашні події в аеропорту Махачкали — багато в чому результат зовнішнього втручання», — заявив журналістам прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков.

Він додав, що президент Володимир Путін зустрінеться з міністром оборони Росії та керівниками розвідки, щоб обговорити «спроби Заходу використати події на Близькому Сході для розколу російського суспільства».