Понад 80% жителів України вважають, що вибори мають бути після війни

Понад 80% жителів України вважають, що вибори мають бути після війни

Станом на жовтень 2023 року 81% українців вважає, що вибори потрібно провести після війни. Водночас 16% переконані, що вибори вже мають бути, попри війну. Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) з 30 вересня по 13 жовтня 2023 року, повідомляє Ukrinform.

Водночас, згідно з результатами опитування, більшість українців (65% станом на жовтень 2023 року) негативно ставиться до ідеї онлайн-голосування через Інтернет і турбується про ризики фальсифікацій. Ідею підтримують 29%.

Більшість населення в усіх регіонах України (55-68%) негативно ставиться до ідеї запровадження онлайн-голосування.

Як зазначають соціологи, хоча українці вважають за доцільне перенести вибори на післявоєнний час, 88% наполягає на тому, що в Україні має бути побудована розвинена демократична система відповідно до норм Європейського Союзу.

7% респондентів виступають за обмеження прав громадян на період відновлення після війни.

В усіх регіонах України абсолютна більшість виступає проти обмежень прав громадян на період післявоєнного відновлення.

КМІС методом телефонного інтерв’ю провів всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус», яке включало вищевикладені питання. Було опитано 2007 повнолітніх респондентів, які проживають у всіх регіонах України (крім АР Крим та жителів тимчасово окупованих територій).