Тисячі українців у різних країнах пробігли «Найдовший у світі марафон»

Тисячі українців у різних країнах пробігли «Найдовший у світі марафон»

Близько 2 тисяч українців у неділю в Києві пробігли кілометровий забіг у марафонських наліпках з іменем людини замість номера. Близько 13 тисяч людей по всьому світу долучилися до цього заходу, повідомляє ABC News.

Кожен бігун обрав одну людину, якій присвятив свій пробіг. Подружжя, діти, друзі, брати і сестри, сусіди та колеги бігли за когось, кого вони знали, хто був убитий, узятий у полон або поранений під час війни Росії в Україні.

Натовп підбадьорював бігунів, а багато присутніх плакали, чекаючи учасників на фініші. Під бадьорі українські пісні в повітрі перепліталися радість і смуток, життя попри війну. Організатори пробігу назвали його «Найдовшим у світі марафоном» — «бо жоден забіг не тривав стільки, скільки Україна виборює свою свободу».

Забіг організувала «Нова пошта», щоб вшанувати захисників та зібрати кошти на зміцнення системи ППО України. Компанія доставила стартові набори в 65 країн на всіх континентах. Співзасновниця Інна Поперешнюк присвятила свій забіг шістьом загиблим та 17 пораненим колегам під час російської ракетної атаки на термінал «Нової пошти» в Харківській області 21 жовтня.

31-річний ветеран Володимир Рутковський завершив марафон ходою. Він отримав важке поранення, коли російський снаряд влучив у праву ногу під час контрнаступу України в Запорізькій області. Після місяців реабілітації він тепер користується протезом та взяв участь у заході, щоб віддати данину пам’яті двом полеглим товаришам, Жеці та Тихому, які були вбиті на сході України.

«Вони багато зробили для нашої країни, і, на жаль, вони могли б зробити набагато більше, якби були живі, — сказав він. — Але їхня боротьба триває. Ми все зробимо для них і на їх честь».

Беручи участь, він нагадав собі, що пам’ять про них залишається на все життя.

«І нам потрібно нести їхній хрест, як і свій», — додав Рутковський.