Рада підтримала законопроєкт про застосування англійської мови в Україні

Рада підтримала законопроєкт про застосування англійської мови в Україні

Верховна Рада України підтримала законопроєкт №9432 про застосування англійської мови в Україні, який зобов’язує певних державних службовців, а також працівників швидкої медичної допомоги та ряду інших сфер володіти англійською, пише Ukrinform.

22 листопада парламент 278 голосами “за” підтримав законопроєкт.

Законопроєкт передбачає офіційне закріплення статусу англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні; визначення категорії посад, на яких кандидати повинні володіти англійською мовою; регламентацію особливостей використання англійської мови в роботі органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підрозділів екстреної допомоги населенню, під час перетинання державного кордону, в освіті, на транспорті та в охороні здоров’я.

Закон, якщо його остаточно ухвалять, вимагатиме знання англійської мови від деяких категорій держслужбовців, також це може вимагатися в органах місцевого самоврядування, якщо посада передбачає міжнародну співпрацю (крім виборних посад). Екстрена допомога надаватиметься англійською мовою іноземцям та особам без громадянства, якщо вони не володіють українською. Дзвінки також мають надходити англійською мовою (або іншою мовою, прийнятною для сторін). Митний і паспортний контроль на кордоні також здійснюється англійською мовою для іноземців.

Вивчення та використання англійської також є обов’язковим в освіті на всіх рівнях. Для військовослужбовців стандарт НАТО STANAG 6001 поширюватиметься на володіння іноземною мовою на рівні, достатньому для іншомовного спілкування в професійних сферах.

Проте під час воєнного стану та мобілізації вимога володіння англійською мовою не поширюється на військовослужбовців та правоохоронців. Вимога щодо знання англійської мови для державних службовців категорії А, голів місцевих державних адміністрацій та їх заступників почне діяти через два роки після припинення/скасування воєнного стану, а для інших посадових осіб – через чотири роки після закінчення воєнного стану.