Україна відзначає День Гідності та Свободи: відеозвернення президента

Україна відзначає День Гідності та Свободи: відеозвернення президента

21 листопада в Україні відзначається День Гідності та Свободи. Його встановлено Указом Президента від 13 листопада 2014 року на честь початку в ці дати двох знакових подій новітньої української історії — Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року, повідомляє Ukrinform.

День Гідності та Свободи став своєрідним наступником Дня Свободи, який відзначався на честь Помаранчевої революції 2005-2011 років 22 листопада, але був скасований. 21 листопада 2013 року в Україні пройшли перші акції протесту у відповідь на рішення тодішньої влади зупинити курс країни на євроінтеграцію та скасувати процес підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Проте, на відміну від Помаранчевої революції, цього разу захист гідності та свободи коштував багатьох життів українським патріотам: 106 людей загинули, понад 2 тисячі були поранені, а вже з лютого 2014 року Росія почала збройну агресію, яка супроводжувалася окупацією Криму та частини Донецької та Луганської областей.

Вже другий рік поспіль День Гідності та Свободи відзначається в умовах повномасштабного вторгнення Росії. Україна знову бореться за свою свободу та незалежність, захищаючись від агресора. Президент Володимир Зеленський звернувся до народу з нагоди Дня Гідності та Свободи, назвавши Революцію Гідності «першим контрнаступом українців» проти беззаконня та спроби позбавити український народ європейського майбутнього.

Зеленський відзначив, що з завершенням Революції Гідності відбулася «перша перемога в сьогоднішній війні. Перемога небайдужості. Перемога хоробрості. Перемога Революції Гідності. Перемога народного спротиву, громадянського суспільства, подвигу Героїв Небесної Сотні та всіх, хто боровся за свободу в столиці та інших регіонах».

Глава держави відзначив силу України, та що українці мають бути сильними, «…бо тільки в сильних вірять, тільки сильні творять майбутнє. Тільки сильні можуть бути єдиними. Єдиними, аби стати вільними. Вільними, аби бути гідними. Заради нових часів. Коли центральні площі наших міст отримають нові й назавжди незмінні назви. На честь героїв. На честь визволителів. Маріуполя, Бердянська, Мелітополя. На честь звільнення Донбасу, Криму. На честь возз’єднання України у своїх кордонах. Коли в книгах з історії через роки й століття про період незалежності з 1991 року писатимуть як про безперервний».

«Через роки й століття. Коли у школах, слухаючи про Україну як невід’ємну частину Європи, усі наступні покоління питатимуть: хіба могло бути інакше? Коли в нашому календарі поруч із Днями Незалежності, Державності, Соборності, Гідності та Свободи з’явиться День Перемоги. Перемоги України. Гідних і вільних людей», – зазначив Президент.

На честь Дня Гідності та Свободи до Києва також приїхали президентка Молдови Майя Санду та президент Європейської ради Шарль Мішель, а Санду взяла участь у церемонії вшанування Героїв Небесної Сотні разом з президентською парою.