Вишиванки майстринь з Київщини мають великий попит у Сполучених Штатах

Вишиванки майстринь з Київщини мають великий попит у Сполучених Штатах

У Вишгородській майстерні «Вільна нитка» жінок, які пережили війну, безоплатно вчать мистецтву вишивання і забезпечують роботою. Група волонтерів зі Сполучених Штатів підтримує це соціальне підприємство, приймає замовлення та продає вишиванки серед американців. Про це розповідає «Голос Америки».

Ірина Кукіна керувала у Криму філіалом українського видавництва. Але після 2014 року переїхала в Київ, залишившись без роботи та друзів.

«Я взагалі ніколи не вишивала, але зараз ось бачите, де я працюю! Бо це в крові, генетичний код, закладений в українських жінок на це: на вишивання, на рукоділля!» — каже жінка.

Чоловік майстрині Вікторії Поплавської на фронті. Щоб дбати про свою хвору матір, вона не лише заробляє, виготовляючи вишиванки, але й отримує так моральну підтримку.

«Відтворюємо те, що шили наші бабусі, прабабусі. Ми прагнемо знаходити старовинні речі, і в них ми бачимо той захист, той оберіг, той сенс, який нам надає зараз наснаги, сили. І як показала війна, він надає нам відчуття нашого власного коріння і впевненого стояння на ногах», — ділиться Вікторія.

Волонтери з української діаспори в США надали допомогу у придбанні необхідного обладнання. Особливо важливий внесок зробив гуманітарний центр при українській церкві Святого Андрія у штаті Мериленд. Крім того, вони активно беруть участь у роботі майстерні, роблячи замовлення з метою демонстрації та продажу вишиванок в США.

Нещодавно волонтери з США зробили замовлення майстриням на новий продукт, спрямований на американський ринок. Волонтерка з гуманітарного центру придумала дизайн для нових манжет — і практично всі їх швидко розкупили в США. Американка Сюзен Карбоні вже має одну вишиванку і тепер замовила сукню з кримським орнаментом.

«Вона просто чудова. І символічна. Я не знаю значення символів, але я розумію, що ці візерунки дуже старовинні та мають величезне значення для людей. Я відчуваю співчуття до України та її народу», — каже жінка.