Конгрес США схвалив оборонний бюджет на 2024 рік: скільки коштів виділено для України

Конгрес США схвалив оборонний бюджет на 2024 рік: скільки коштів виділено для України

Палата представників прийняла законопроєкт, відомий як Закон про санкціонування національної оборони (NDAA), з рекордною сумою санкціонованого фінансування, включаючи 300 мільйонів доларів допомоги Україні. Про це повідомляє Ukrinform.

Документ схвалено 310-118 голосами. Потім законопроєкт буде надіслано президенту Джо Байдену для підписання.

Остаточна узгоджена версія NDAA на 2024 фінансовий рік передбачає виділення 886 мільярдів доларів на національну оборону, що на 28 мільярдів більше, ніж минулого року. Закон дозволяє підвищити зарплату військовослужбовцям США на 5,2% – це найбільше підвищення за понад два десятиліття.

Як додає Reuters, законопроєкт продовжує лише один захід допомоги Україні – Ініціативу сприяння безпеці України – до кінця 2026 року, дозволяючи виділити 300 мільйонів доларів на програму в фінансовому році, що закінчується 30 вересня 2024 року, і в наступному.

Однак ця цифра є крихітною порівняно з 61 мільярдом доларів допомоги Україні, яку Байден попросив схвалити у Конгресі, щоб допомогти Києву, який бореться з російським вторгненням, що почалося в лютому 2022 року. Цей запит про екстрені витрати застряг у Конгресі, оскільки республіканці відмовилися схвалити допомогу для України без згоди демократів на значне посилення імміграційного законодавства.