У США на Місяць запустили ракету з українським прапором на борту. Відео

У США на Місяць запустили ракету з українським прапором на борту. Відео

Vulcan Centaur, розроблений United Launch Alliance (ULA), здійснив свій перший політ 8 січня зі станції космічних сил на мисі Канаверал у Флориді, повідомляє сайт Space. Про це пише Ukrainska Pravda.

Приблизно через 50,5 хвилин після старту від ракети від’єднався основний корисний вантаж — місяцехід Peregrine, на борту якого є металева пластина із зображенням прапора України. Якщо все піде добре, місяцехід приземлиться на єдиний природний супутник Землі в лютому.

Це буде перше повернення США на Місяць після місії «Аполлон-17» у 1972 році, а також перша в історії висадка на Місяць приватної компанії.

«Я так схвильований, що не можу висловити. Поки що це абсолютно прекрасна місія повернення на Місяць», — сказав президент і генеральний директор ULA Торі Бруно після того, як Peregrine відправився в путь.

Копію металевої пластини у 2021 році подарувала президенту Володимиру Зеленському компанія Spacebit. Фарба на пластині може витримувати екстремальні температурні умови протягом сотень років.

Посадковий модуль Peregrine, розроблений компанією Astrobotic, несе інші важливі корисні вантажі, включаючи п’ять наукових приладів NASA. Генеральний директор Spacebit Павло Танасюк сказав, що корисне навантаження складається з різних матеріалів, включаючи метали та різні космічні покриття. Peregrine також перевозить людські останки, надіслані компаніями з «космічного поховання».

Раніше місія була запланована на 2022 рік, але була відкладена через підготовчу роботу United Launch Alliance. Засновник Spacebit Павло Танасюк минулого року на День Державного Прапора України оголосив, що наприкінці 2023 року відправить прапор України на Місяць.