Голова МЗС Японії відвідала Київ та пообіцяла $37 млн на боротьбу з дронами

Голова МЗС Японії відвідала Київ та пообіцяла $37 млн на боротьбу з дронами

Міністр закордонних справ Японії Йоко Камікава, змушена піти в бомбосховище через повітряну тривогу в Києві в неділю, пообіцяла НАТО мільйони доларів, щоб допомогти Україні запобігти ударам російських безпілотників, і оголосила про пожертвування генераторів і трансформаторів. Про це пише Reuters.

«Росія продовжила погрожувати й атакувати з використанням ракет і безпілотників у різних місцях, навіть у день Нового року», — сказала Камікава через перекладача після того, як її прес-конференція з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою була перенесена в підпілля.

«Японія сповнена рішучості продовжувати підтримувати Україну, щоб мир міг повернутися», — сказала Камікава.

Вона зазначила, що Японія виділить 37 мільйонів доларів у цільовий фонд НАТО, який підтримує таке обладнання, як систему виявлення безпілотників. Вона також оголосила про передачу п’яти пересувних газотурбогенераторів і семи трансформаторів.

Камікава також зустрілася з президентом Володимиром Зеленським, який висловив співчуття у зв’язку з землетрусом у Японії напередодні Нового року та подякував прем’єр-міністру Фуміо Кісіді «за підвищення рівня відносин» з Україною під час головування Японії у G7 у 2023 році.

Сидячи поруч з Камікавою, міністр закордонних справ України також відзначив ключове прохання Києва до союзників, сказавши: «Я поінформував свою колегу про потреби України не тільки в літаках, але, перш за все, в системах ППО».

Японія також готується відправити ракети протиповітряної оборони Patriot до Сполучених Штатів після перегляду своїх інструкцій щодо експорту зброї. Країна все ще не може постачати зброю до країн, які перебувають у стані війни, але цей крок може опосередковано принести користь Україні, посиливши спроможність Вашингтона надавати військову допомогу своєму союзнику.