Сергія Параджанова реабілітували через 50 років після вироку «за український націоналізм»

Сергія Параджанова реабілітували через 50 років після вироку «за український націоналізм»

Згідно з повідомленням очільника Українського інституту національної пам’яті Андрія Дробовича, кінорежисера Сергія Параджанова офіційно реабілітовано через пів століття після того, як радянська влада звинуватила його в «українському націоналізмі та гомосексуалізмі» й засудила до 5 років ув’язнення в таборі суворого режиму. Про це пише Hromadske.

«Пів століття пройшло з часу судилища над ним, але тепер і в юридичному плані справедливість торжествує. Приємно писати про це у столітній ювілей з дня народження ключового автора українського поетичного кіно», — написав Дробович.

Національна комісія з реабілітації під час свого останнього засідання в грудні 2023 року реабілітувала видатного режисера-вірменина, який народився в Тбілісі і сидів у російській в’язниці за український націоналізм.

За словами Дробовича, Офіс Президента та українські правозахисники, зокрема Українська Гельсінська спілка з прав людини, підтримали розгляд справи. Він також подякував колегам, зокрема з Нацкомісії та Державному архіву Київської області, які передали на розгляд скан-копії архівно-кримінальної справи.

«Завдяки їм історична правда перемагає забуття і репресії, а також зʼявляється надія, що згодом будуть розглянуті й інші складні та резонансні справи українських дисидентів, яких судили в СРСР як за політичними, так і за сфабрикованими загальнокримінальними статтями», — зазначив Дробович.

Славу митцю приніс фільм «Тіні забутих предків», екранізація однойменної повісті Михайла Коцюбинського, який став одним з найкращих українських фільмів. Екранізація, що вийшла у 1964 році, здобула приз на Всесоюзному кінофестивалі в Києві через 2 роки, а загалом отримала 39 міжнародних нагород та 28 призів на кінофестивалях, 24 з яких були гран-прі. Польський режисер Анджей Вайда навіть став перед колегою на коліна і, в знак подяки за цей кіношедевр, поцілував руку Параджанова.

24 канал рекомендує ще два фільми режисера, пов’язані з Україною.

«Наталія Ужвій». В цьому короткометражному документальному кінопортреті української акторки Наталії Ужвій, до якого увійшли фрагменти з фільмів, в яких вона знімалася, Параджанов показав не лише те, яким був творчий шлях акторки, але й її особисте життя та особливості характеру. Ця своєрідна сповідь акторки залишила великий слід в історії українського кіномистецтва.

«Київські фрески». Цей фільм був знятий Параджановим на сценарій Павла Загребельного. Проте, після відзнятих кінопроб, дирекція кіностудії прийняла рішення припинити зйомки «в цілому імпресіоністського фільму, пронизаного ідеєю пацифізму». Через це в нас є лише 15-хвилинні кінопроби цієї алегорії Параджанова на тему наслідків війни, що збереглися завдяки хитрощам оператора Олександра Антипенка, який видав їх як свою дипломну роботу.