Україна експортувала через Чорне море 15 млн тонн вантажів

Україна експортувала через Чорне море 15 млн тонн вантажів

Україна експортувала через свій Чорноморський судноплавний коридор 15 мільйонів тонн вантажів, у тому числі 10 мільйонів тонн сільськогосподарських товарів, повідомив у вівторок віце-прем’єр-міністр Олександр Кубраков. Про це пише Voanews.

Україна запустила коридор, який обіймає західне узбережжя Чорного моря поблизу Румунії та Болгарії, у серпні, невдовзі після того, як Росія вийшла з укладеної за посередництва ООН угоди про експорт зерна через Чорне море 2022 року та погрожувала розглядати всі судна як потенційні військові цілі.

«За п’ять місяців роботи коридору в наші українські порти на завантаження зайшли 469 нових суден», — йдеться в повідомленні Кубракова.

За його словами, наразі в портах Одеса, Чорноморськ і Південний перебуває на завантаженні 39 суден, ще 83 судна підтвердили готовність зайти в порти та вивезти 2,4 млн тонн різних вантажів.

Україна, провідний світовий виробник і експортер зерна, каже, що надлишок експортного зерна в сезоні 2023/24 липня-червня становить 50 мільйонів тонн. Станом на 8 січня вона експортувала 19,4 млн тонн зерна.