Cунак привіз до України 10-річну безпекову угоду та мільярди доларів

Cунак привіз до України 10-річну безпекову угоду та мільярди доларів

Прем’єр-міністр Сполученого Королівства Ріші Сунак прибув до України в п’ятницю, озброївшись додатковою військовою допомогою — і обіцянкою стати на захист України перед обличчям майбутньої агресії, повідомляє Politico.

Сунак сказав, що Сполучене Королівство надасть Україні військову допомогу на загальну суму 2,5 мільярда фунтів стерлінгів (3,1 мільярда доларів) у 2024/25 фінансовому році, що на 200 мільйонів фунтів стерлінгів (254 млн доларів) більше, ніж за попередні два роки.

Сунак також привіз оборонну угоду — Угоду між Великою Британією та Україною про безпекову співпрацю — яка стала справжньою першістю серед союзників України з G7. На Даунінг-стріт № 10 заявили, що угода дасть Україні «гарантії, які їй потрібні в довгостроковій перспективі».

«Наша безпекова угода передбачає, що вам не доведеться просити чи вмовляти — Велика Британія буде з першого до останнього дня з вами», – підкреслив Сунак.

Текст угоди українською ви знайдете на сайті президента.

Угода зобов’язує Сполучене Королівство надати «швидку та постійну» допомогу в обороні України, якщо Росія знову нападе на країну. Дмитро Медведєв — колишній президент Росії, який нині є заступником голови Ради безпеки країни — заявив, що «наші одвічні вороги, нахабні британці, розуміють, що розміщення їх офіційного військового контингенту в Україні означатиме оголошення війни нашій країні».

Ніл Мелвін, директор з міжнародної безпеки лондонського науково-дослідного центру оборони RUSI, сказав, що Британія є першою, хто «оформив і уклав» довгострокову однозначну обіцянку безпеки для України.

«Це 10-річна рамка, яка розроблена, щоб забезпечити певну стабільність і передбачуваність підтримки безпеки та оборони України», — сказав він.

Але Мелвін підкреслив, що існують чіткі межі того, чого можуть досягти британські обіцянки, поки як Конгрес Сполучених Штатів продовжує відкладати додаткові гроші для боротьби з Україною.