Допомогу США Україні призупинено, поки РФ нарощує атаки: Білий дім

Допомогу США Україні призупинено, поки РФ нарощує атаки: Білий дім

Американська військова допомога Україні «призупинилася», заявив Білий дім у четвер на тлі суперечок у Конгресі щодо пакета підтримки для Ізраїлю та Києва, пише Independent.

Адміністрація Байдена підтвердила, що наразі видала останній транш допомоги, який був схвалений у попередньому пакеті.

«Так, ми випустили останній пакет, для підтримки якого у нас було фінансування. І тому дуже важливо, щоб Конгрес задовольнив цей додатковий запит щодо національної безпеки, і ми отримали більше фінансування», — сказав речник Ради національної безпеки Джон Кірбі на брифінгу для преси.

Він пояснив: «Допомогу, яку ми надали, зараз призупинено. Атаки, які здійснюють росіяни, тільки посилюються. І тепер, як я вже говорив на початку цього тижня, вони використовують північнокорейські балістичні ракети для виконання своєї брудної роботи».

Представник Білого дому додав, що потреба у військовій допомозі є «гострою зараз, особливо в ці зимові місяці». Кірбі відповідав на запитання про те, чи вичерпалася фінансова криниця військової допомоги Україні.

Республіканці в Палаті представників і Сенаті, а також демократи в Сенаті опинилися в глухому куті через вимогу Республіканської партії, щоб президент Байден погодився на драконівські зміни в імміграційній політиці США в обмін на виділення коштів для України та Ізраїлю. Перед завершенням останньої сесії 2023 року Джо Байден закликав Конгрес ухвалити пакет допомоги на 110 мільярдів доларів для України, Ізраїлю та інших потреб національної безпеки.

Законодавці-республіканці намагалися виправдати свою опозицію, скаржачись на те, що виділення коштів для України не приносить прямої користі США, і припускаючи, що немає контролю за їхнім витраченням.

Проте Шаланда Янг, директорка з питань бюджету Білого дому, зазначила, що прохання Байдена про додаткові асигнування також дозволить інвестувати понад 50 мільярдів доларів у американське оборонне виробництво, включаючи посилення можливостей для створення систем ППО, тактичних транспортних засобів і артилерійські снаряди, виготовлені в багатьох різних станах.

До того ж, адміністрація Байдена неодноразово намагалася довести, що Кремль став залежати від Північної Кореї та Ірану щодо зброї, необхідної йому для ведення війни проти України, і оприлюднила дані розвідки, які, за її словами, свідчать про це.