ООН просить 4,2 мільярда доларів на допомогу Україні на рік

ООН просить 4,2 мільярда доларів на допомогу Україні на рік

Організація Об’єднаних Націй заявила, що цього року їй потрібно 4,2 мільярда доларів для надання гуманітарної допомоги Україні та допомоги мільйонам людей, які втекли від війни, закликаючи світ не забувати про тяжке становище країни, пише Euractiv.

У лютому розпочнеться третій рік повномасштабної війни Росії в Україні, і ООН заявила, що життєво важливо підтримувати мільйони людей, життя яких перевернула війна. ООН сподівається охопити 8,5 мільйона людей в Україні та 2,3 мільйона біженців та їх приймаючих громад у Східній Європі.

«Пам’ятаєте про Україну? — запитав голова ООН з питань допомоги Мартін Гріффітс, запускаючи план у Женеві. — Будь ласка, не забувайте про Україну, попри те, що є багато інших місць у світі, які привертають нашу увагу».

Українцям «потрібна ваша допомога, їм потрібне ваше фінансування», — сказав Гріффітс, підкресливши: «гуманітарна допомога залишається рятівним колом, без якого вони загинуть».

Останніми тижнями Росія знову посилила ракетні удари по Україні. Збільшивши свій арсенал, вона підготувалася до тривалої війни та переорієнтувала свою економіку.

«Останній місяць був місяцем великої жорстокості для народу України… Це війна швидка, важка та жорстока, як ніколи, — сказав Гріффітс. — Цей план базується на песимістичному припущенні, що війна триватиме й протягом 2024 року».

За його словами, Україна «залишається найбільшою кризою з переміщення у світі».