Україна першою у світі збила літак далекого радіолокаційного виявлення

Україна першою у світі збила літак далекого радіолокаційного виявлення

Знищення російського А-50 в небі над Азовським морем 14 січня стало першим в історії задокументованим збиттям бортового літака раннього попередження та управління (AEW&C), повідомило 15 січня українське військове інформаційне видання Defense Express. Про це пише The New Voice of Ukraine.

Раніше збиття літаків AEW&C вважалося вкрай неправдоподібним, оскільки подібні літаки зазвичай уникають лінії фронту і тримаються якомога далі від зони протиповітряної оборони супротивника. Їх також зазвичай захищає супровід, а їхні можливості радарів дозволяють їм помічати будь-які вхідні загрози задовго до того, як вони з’являться.

«Ніхто в історії ще не збивав літак далекого радіолокаційного виявлення, і Збройним силам України вкотре вдалося те, що вважалося неможливим і не робилося раніше», — пише Defence Express.

Повідомлення про те, що українські військові збили над Азовським морем російський літак A-50 AEW&C, а також бортовий командний пункт Іл-22М11, почали надходити 14 січня. Стало відомо, що Повітряні Сили збили А-50 поблизу Кирилівки Запорізької області.

«Це вам за Дніпро! Горіть у пеклі, нелюди!» — написав командувач Повітряних Сил Микола Олещук, маючи на увазі удар росіян по житловому будинку в Дніпрі рік тому, внаслідок якого загинуло щонайменше 46 і поранено щонайменше 80 людей.

Телеграм-канал Fighterbomber, нібито керований капітаном ЗС РФ Іллею Тумановим, повідомив про втрати серед пілотів збитого А-50, а пошкоджений Іл-22М11 успішно здійснив аварійну посадку. У Кремлі коментувати ситуацію відмовилися.