Столтенберг відповів на слова Макрона про те, що НАТО може ввести війська в Україну

Столтенберг відповів на слова Макрона про те, що НАТО може ввести війська в Україну

Президент Франції Емманюель Макрон заявив на зустрічі європейських лідерів у понеділок, що хоча «сьогодні немає консенсусу щодо офіційного, схваленого відправлення військ на місцях, — нічого не можна виключати», розповідає Al Jazeera.

Відповідаючи на слова Макрона, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у вівторок заперечив, що країни НАТО розглядають можливість відправлення військ в Україну на тлі російського повномасштабного вторгнення.

«Немає жодних планів щодо розміщення військ НАТО на території України», заявив генсек.

Росія поспішила відреагувати на коментарі французького лідера. Речник Кремля Дмитро Пєсков назвав пропозицію Макрона «дуже важливим новим елементом». Це «абсолютно не в інтересах» європейських членів НАТО, сказав він журналістам.

«У такому випадку нам потрібно буде говорити не про ймовірність, а про неминучість [прямого конфлікту]», — сказав Пєсков.

Виключаючи військові дії НАТО, Столтенберг знову наполягав на тому, що альянс продовжить рішуче підтримувати Київ.

«Це загарбницька війна Росії проти України, яка грубо порушує міжнародне право, — сказав він. — Згідно з міжнародним правом, Україна, звісно, має право на самооборону, і ми маємо право підтримати їх у відстоюванні цього права».