«Українці не лише борються за своє, вони захищають наше»: звернення Посла США

«Українці не лише борються за своє, вони захищають наше»: звернення Посла США

Пані Посол США Бріджит Брінк на честь 2-ї річниці повномасштабного вторгнення в Україну, а також у зв’язку з припиненням допомоги Україні в Конгресі, написала дипломатичну ноту про важливість зобов’язань США перед Україною. Далі цитуємо фрагменти з тексту пані Брінк, опублікованому на сайті Державного департаменту США.

«29 травня 2022 року я прибула до Києва після 12-годинної їзди на бронетехніці з Польщі на тлі триваючих авіаударів по Україні. Людей на вулицях було мало, ми проходили багато блокпостів, особливо коли в’їжджали в столицю. У перші дні й тижні я на власні очі бачила, які руйнування принесла Росія: Буча, Ірпінь, Бородянка. Минулими вихідними ми відзначили два роки тотальної війни Росії проти українського народу.

Серед сотень заголовків можна втратити уявлення про те, за що воюють українці, а саме за існування України в найбільшій війні в Європі після Другої світової війни.

Важко змиритися з тим фактом, що з моменту вторгнення Росії на український Кримський півострів у 2014 році тисячі солдатів і мирних жителів втратили життя в боротьбі за свободу та суверенітет України. Лише з 24 лютого 2022 року було вбито 500 дітей. За даними ООН, 14 мільйонів українців покинули свої домівки.

Хоча українська боротьба може здаватися надзвичайною, ставки не можуть бути вищими: цілісна, вільна та мирна Європа. Ось що висить на волосині. Ми з командою щодня ходимо на роботу, переконані, що Сполучені Штати можуть і повинні допомогти Україні перемогти Росію, щоб забезпечити нашу власну національну безпеку.

Україна продовжує боротьбу за цінності, які ми поділяємо — демократію, права людини та верховенство права. Хоча попереду важкі дні, ми черпаємо натхнення та надію з того, чого досягли українці за підтримки США та понад 50 країн-партнерів. Ми є свідками щедрості та доброзичливості американських громадян та європейців, які продовжують надсилати їжу, ліки та обладнання для екстреної допомоги українським громадам, які приймають сім’ї переміщених осіб та пропонують лікування пораненим солдатам. Ми вдячні нашим неймовірним українським колегам, які працюють разом з нами в Посольстві, за їхню відданість нашій дипломатичній місії. Мужність і рішучість, які вони демонструють щодня, балансуючи між службою та потребами сім’ї та життям у країні війни, нагадують, чому ми тут.

У грудні 2023 року президент Байден сказав президенту України Володимиру Зеленському: «Я не відвернусь від України, як і американський народ». Оскільки ми відзначаємо два роки повномасштабного вторгнення Росії в Україну, настав час подвоїти це зобов’язання. Українська перемога — це добре і для світу, і для нас.

Через два роки як ніколи зрозуміло, що війна Росії проти України є найсерйознішим викликом для міжнародного порядку з часів нацистської та японської імперської «осі» у Другій світовій війні. Україна витримала цей виклик із мужністю та рішучістю. І Сполучені Штати разом із коаліцією союзників і партнерів згуртували світ на підтримку України.

Але ця боротьба триває. Ми не повинні ні відступати, ні коливатися перед обличчям цього виклику. Ми повинні продовжувати демонструвати глобальне лідерство США. Перш за все, ми маємо пам’ятати, що українці не лише борються за своє життя, домівку, свободу та безпеку, вони захищають наші.

Слава Україні».