Які умови Кремль ставив Україні для припинення війни у 2022 році: дані WSJ

Які умови Кремль ставив Україні для припинення війни у 2022 році: дані WSJ

Глава країни-агресора Росії Володимир Путін публічно натякав на нібито відкритість до обговорення припинення війни в Україні на його умовах. Ймовірно, це домовленість, про яку йдеться в проєкті мирного договору, розробленому російською та українською делегаціями навесні 2022 року. Про це пише Obozrevatel.

На ці дані звернув увагу The Wall Street Journal. Журналісти проаналізували документ від 15 квітня 2022 року, в якому описується, як учасники переговорів з обох сторін прагнули припинити бойові дії, зустрівшись у Стамбулі.

«Погоджуючись перетворити Україну на „постійно нейтральну державу, яка не бере участі у військових блоках“, заборонивши їй відновлювати свої Збройні Сили за підтримки Заходу та залишивши Крим під фактичним контролем Росії», — йдеться у звіті.

У нібито проєкті угоди зазначалося, що Україна, попри можливість вступу до Євросоюзу, не матиме права вступати у військові альянси, включно з НАТО; іноземна зброя не буде допущена на українську землю; і Збройні Сили будуть скорочені до певної чисельності. Тобто Росія прагнула обмежити все: від кількості військ і танків до максимальної дальності українських ракет.

На думку росіян, уже окупований Росією Крим мав залишатися під впливом Москви і не вважатися нейтральним. Кремль також наполягав на тому, щоб російська мова в уряді та судах використовувалася нарівні з українською. Нічого з цього Київ не підтримав.

Питання про майбутнє тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей, окупованих Росією у 2014 році, в проєкт не було внесено. Його нібито залишили «на розсуд Путіна і Зеленського» під час особистих переговорів, чого хотів Кремль.

Крім того, обраний російським диктатором проєкт договору передбачав заборону іноземної зброї, «включаючи ракетну зброю будь-якого типу, збройних сил і формувань». Москва хотіла, щоб Збройні сили мали 85 тисяч осіб, 342 танки та 519 одиниць артилерії. Українські перемовники хотіли 250 тисяч військових, 800 танків і 1900 одиниць артилерії. Також Росія вимагала обмежити радіус дії українських ракет 40 кілометрами.

У підсумку сторонам не вдалося дійти згоди. Після цих переговорів масштаб воєнних злочинів Росії проти України став ще більш очевидним і про них заговорив весь світ, військова ситуація в Україні покращилася, а Захід почав постачати зброю на підтримку Києва. Сьогодні Україна чітко заявила про свою позицію: жодних натяків на переговори з агресором, поки Росія не виведе свої війська з країни.