Байден продовжив надзвичайний стан у США, пов’язаний з агресією РФ проти України

Байден продовжив надзвичайний стан у США, пов’язаний з агресією РФ проти України

Президент США Джо Байден продовжив на рік надзвичайний стан у країні через «незвичайну та надзвичайну загрозу» національній безпеці та зовнішній політиці США, пов’язану з агресією Росії проти України. Про це пише Ukrinform.

Пресреліз було опубліковано на офіційному сайті Білого дому в понеділок, 4 березня.

«6 березня 2014 року виконавчим указом 13660 президент оголосив надзвичайний стан відповідно до Закону про міжнародні надзвичайні економічні повноваження (50 U. S. C. 1701-1706), щоб усунути незвичайну та надзвичайну загрозу національній безпеці та зовнішній політиці Сполучених Штатів, створені діями та політикою осіб, які підривають демократичні процеси та інститути в Україні, загрожують її миру, безпеці, стабільності, суверенітету та територіальній цілісності та сприяють незаконному привласненню її активів», — йдеться в пресрелізі.

Відтоді у 2014 і 2018 роках президент США видав додаткові виконавчі укази, які розширили масштаби національного надзвичайного стану та запровадили нові хвилі санкцій проти Російської Федерації.

У лютому 2022 року президент США ще раз розширив повноваження виконавчих указів і санкцій проти Росії через визнання нею так званих ДНР і ЛНР.

«Дії та політика, про які йдеться в цих виконавчих указах, продовжують становити незвичайну та надзвичайну загрозу національній безпеці та зовнішній політиці Сполучених Штатів», — йдеться в документі.

За останнє десятиліття американський санкційний список значно розширився. Останній пакет санкцій США проти Росії був прийнятий до другої річниці російського вторгнення в Україну та був опублікований 23 лютого. За словами Джо Байдена, нові санкції стосуються понад 500 організацій.