Нацгвардієць США визнав провину у витоку даних Пентагону про допомогу Україні

Нацгвардієць США визнав провину у витоку даних Пентагону про допомогу Україні

Нацгвардієць ВПС штату Массачусетс Джек Тейшейра погодився в понеділок із тим, що він спричинив один із найбільш незвичайних витоків секретів національної оборони за останні роки, і погодився прийняти 16-річний термін ув’язнення, повідомляє ABC News.

Згідно з підписаною угодою про визнання вини, поданою до суду, 22-річний Тейшейра погодився визнати себе винним за всіма шістьма пунктами звинувачення в умисному зберіганні та передачі інформації про національну оборону. В обмін на це прокурори погодилися не пред’являти йому додаткових звинувачень за Законом про шпигунство.

Тейшейра «отримав доступ і надрукував сотні секретних документів» і опублікував їх зображення в Discord до свого арешту у квітні минулого року, заявив прокурор у понеділок під час слухання у федеральному суді Бостона, де нацгвардієць визнав себе винним.

Суддя запитав Тейшейру, чи розуміє він, що погоджується відсидіти у в’язниці до 16 років і не менше 11 років. Згідно з угодою про визнання провини, Тейшейра повинен пройти допит у Департаменті оборони та Департаменті юстиції та повернути будь-які конфіденційні матеріали, які можуть залишитися в його розпорядженні. Оголошення вироку Тейшейрі призначено на 27 вересня.

Представник оборонного відомства підтвердив ABC News, що Тейшейра залишається на дійсній службі у військово-повітряних силах і може зіткнутися з обвинуваченнями в армії США після того, як цивільні кримінальні звинувачення будуть винесені. Федеральна прокуратура дала зрозуміти, що Тейшейра не мав права переглядати секретну інформацію, оскільки його низька посада цього не вимагає. Його робота полягала в усуненні несправностей комп’ютерних робочих станцій.

Однак Тейшейра отримав доступ до «сотень» секретних документів у захищеній установі, де він працював, і «цілеспрямовано видалив секретні документи та інформацію, попри застереження свого начальства припинити це».

Федеральні прокурори заявили, що Тейшейра розкрив інформацію про компрометацію іноземним супротивником певних облікових записів, що належать американській компанії, а також інформацію про обладнання, яке США надсилають в Україну, як воно буде передано та як використовуватиметься після отримання. Прокурори заявили, що він також опублікував матеріали про переміщення військ в Україні, змову іноземного супротивника з метою напасти на сили США за кордоном і постачання Заходом припасів на українське поле бою.