Службовець ВПС США передавав секретні дані про Україну на сайті знайомств

Службовець ВПС США передавав секретні дані про Україну на сайті знайомств

Департамент юстиції США оголосив в понеділок, що цивільного службовця ВПС США звинувачують у розповсюдженні секретної інформації, пов’язаної з російсько-українською війною, на іноземному сайті знайомств. Про це пише The Hill.

У обвинувальному акті стверджується, що 63-річний Девід Франклін Слейтер передавав інформацію національної оборони про війну в Україні на іноземній платформі онлайн-знайомств і у листуванні електронною поштою з невідомою ймовірною співучасницею. Його заарештували в суботу за звинуваченням у змові з метою передачі секретної інформації. У обвинувальному висновку зазначається, що Слейтер був цивільним службовцем Стратегічного командування США, який відвідував брифінги про війну під грифом «цілком таємно». Він пішов у відставку в чині підполковника армії 31 грудня 2020 року та працював у секретному відділі Страткому США з серпня 2021 року по квітень 2022 року.

Прокуратура стверджує, що, попри підписку про нерозголошення секретної інформації, Слейтер передавав дані жінці, яка проживала в Україні, в період з лютого 2022 року по квітень 2022 року.

Згідно з обвинувальним актом, учасниця змови нібито називала Слейтера «моєю любов’ю — таємним інформатором» та своїм «таємним агентом» у повідомленнях, якими двоє обмінювалися на платформі. Жінка також казала йому «дякую за цінну інформацію».

Інформація, яку він нібито передавав їй, включала дані розвідки про військові цілі та російські військові можливості у зв’язку з повномасштабним вторгненням в Україну.

Помічник генерального прокурора Метью Олсен з відділу національної безпеки Департаменту юстиції заявив, що дії Слейтера були «відвертою зневагою до безпеки його країни та його присяги зберігати її таємниці».