Зеленська відмовилася відвідати промову Байдена: WP каже, що через Навальну

Зеленська відмовилася відвідати промову Байдена: WP каже, що через Навальну

Перша леді України Олена Зеленська не візьме участь у зверненні президента США Джо Байдена до Конгресу США в четвер, попри запрошення Білого дому. Про це повідомляє Politico.

«У зв’язку з запланованими у розкладі подіями, включно із запланованим заздалегідь візитом дітей із дитячого будинку до Києва, на жаль, перша леді не зможе взяти участь у заході», — повідомили POLITICO в офісі Зеленської.

Однак пізно у вівторок газета Washington Post повідомила, що Зеленська відхилила запрошення з інших причин.

За даними джерел The Post, Зеленська мала сидіти поруч із першою леді США Джилл Байден і Юлією Навальною, вдовою російського опозиціонера Олексія Навального, який помер у в’язниці в Росії минулого місяця.

The Post стверджує, що це викликало дискомфорт у вищого керівництва України, оскільки багато українців не бачать у Навальній та інших російських опозиціонерах союзників у боротьбі з президентом Володимиром Путіним. Це пов’язано з ранішими висловлюваннями Навального про те, що Крим «не бутерброд, який можна повертати туди-сюди», що вважалися підтримкою претензій Росії щодо українського півострова, який вона незаконно анексувала та окупувала у 2014 році, та іншими образливими висловлюваннями навіть після початку війни на Донбасі.

Навальний пізніше публічно підтримав відновлення Україною її кордонів 1991 року, водночас виступаючи проти нападу Росії на Україну. Зрештою, Юлія Навальна також відхилила запрошення Білого дому на State of the Union, пославшись на втому.

Все це викликало обурення в Києві.

«Світ вперто хоче посадити поряд українців і росіян, натякаючи, мовляв, від авторитаризму Путіна страждають одні й другі. Провести знак рівності між жертвою й агресором», — повідомила нардеп від опозиційної політичної партії «Європейська солідарність» Ірина Геращенко у Facebook.

«Трагедія родини Навальних і вбивство в тюрмі Олексія не дорівнює геноциду українського народу, — додала вона. — Всі росіяни несуть відповідальність за цю страшну війну. Вони її не зупинили».