66% українців підтримують вилучення російської мови з офіційного спілкування

66% українців підтримують вилучення російської мови з офіційного спілкування

Фальшивий наратив про утиски та обмеження російськомовних громадян використовувався і досі використовується Росією для виправдання вторгнення в Україну. Водночас, за результатами останніх опитувань КМІС, 84% українців загалом і, зокрема, 81% російськомовних громадян вважають, що утисків російськомовного населення немає (2023 рік).

Проте ставлення до мови змінилося, зокрема й після початку повномасштабної війни.

Станом на лютий 2024 року переважна більшість українців — 66% — вважають, що російську мову потрібно прибрати з офіційного спілкування. Лише 3% вважають, що російська мова має отримати статус другої державної. А 24% — що російська мова може стати державною в регіонах, де цього хоче більшість.

Серед 24%, які підтримують офіційний статус в окремих регіонах, 15% проти того, щоб російська мова стала державною в їхньому регіоні. Хотіли б, щоб російська стала офіційною у їхньому регіоні — 7% (ще 1% не визначилися з позицією). Таким чином, у 2024 в Україні є 10% тих, хто хотів би бачити російську мову чи державною у своєму регіоні, чи навіть другою державною. Натомість 81% або хочуть, щоб її прибрали з офіційного спілкування на всій території, або проти її використання у своєму регіоні.

На Заході Україні 80% виступають за повне виключення з офіційного спілкування, а з 15%, які готові дозволити офіційний статус в окремих регіонах, 14% проти такого у своєму регіоні. У Центрі України також зросла частка тих, хто виступає за повне усунення від офіційного спілкування — до 69%, плюс 18%, хоча вони допускають таку можливість для інших регіонів, але проти у своєму.

На Півдні 69% підтримують або повне виключення з офіційної сфери, або принаймні проти того, щоб російська мова була офіційною в їх регіоні. Натомість 18% або хочуть, щоб російська мова була офіційною в їх регіоні, або взагалі стала державною. На Сході це 52% та 34% відповідно.

Серед наймолодших респондентів (18-29 років) 84% наполягають на повному виключенні російської мови з офіційного спілкування. Серед осіб 30-59 років цей показник становить 66-69%, серед осіб 60-69 років — 56%, серед осіб віком 70 та старше — 50%.