Українські дрони пошкодили 12% потужностей нафтопереробних заводів РФ за два дні

Українські дрони пошкодили 12% потужностей нафтопереробних заводів РФ за два дні

У серії скоординованих атак протягом двох днів удари українських безпілотників були спрямовані на нафтопереробні заводи в Росії, в результаті чого було завдано шкоди приблизно 12% нафтопереробних потужностей РФ, пише EU Today.

Останній удар, який відбувся в середу, призвів до пожежі на одному з найбільших російських нафтопереробних заводів — підмосковному об’єкті «Роснефть», що належить ПАТ «Рязань».

Крім того, Новошахтинський нафтопереробний завод на півдні Ростовської області також зазнав атак безпілотників, що посилило руйнування, завдані подібним інцидентом на заводі ПАТ «Лукойл Норсі» у вівторок. До речі, сьогодні ж раптово помер віцепрезидент «Лукойлу» Віталій Робертус — це четвертий топменеджер компанії за два роки повномасштабної війни, який пішов із життя.

Удар по нафтопереробному заводу в Рязані, приблизно за 200 кілометрів від Москви, був націлений на об’єкт, відповідальний за виробництво 17,1 мільйона тонн нафтопродуктів на рік, що дорівнює приблизно 340 000 барелів на день. Рязанський НПЗ є основним постачальником моторного палива в столичні регіони Росії.

Пізніше в середу Новошахтинський НПЗ на півдні Ростовської області припинив роботу після атаки безпілотника, як підтвердив губернатор регіону Василь Голубєв. Потужність НПЗ становить 5,6 млн тонн на рік, або приблизно 112 000 барелів на добу.

Міноборони Росії повідомило нібито про перехоплення 58 безпілотників за ніч у Бєлгородській, Брянській, Воронезькій, Курській, Рязанській та Ленінградській областях. Це одна з найбільших атак безпілотників за останні місяці.

Три цілі, уражені українськими безпілотниками за останні два дні, разом складають приблизно 12% нафтопереробних потужностей Росії.