США зробили жорстку заяву щодо «виборів» на окупованих територіях України

США зробили жорстку заяву щодо «виборів» на окупованих територіях України

Сполучені Штати Америки засуджують організацію російським режимом виборів на тимчасово окупованих територіях України і заявляють, що всі причетні до цього процесу, а також ті, хто погодився виступити в якості міжнародних спостерігачів, будуть притягнуті до відповідальності. Про це повідомляє Ukrinform.

Таку заяву зробив речник Державного департаменту США Метью Міллер на брифінгу у Вашингтоні у четвер, 14 березня.

«Сполучені Штати засуджують постійні зусилля Росії, спрямовані на підрив суверенітету, територіальної цілісності та політичної незалежності України через фейкові вибори, проведені на окупованих українських територіях», — сказав Міллер.

Він підкреслив, що Сполучені Штати «не визнають і ніколи не визнають легітимність або результати цих фальшивих виборів, проведених у суверенній Україні в рамках президентських виборів в Росії».

«Щоб було зрозуміло: Луганськ, Донецьк, Запоріжжя, Херсон і Крим — це Україна», — сказав Міллер.

Водночас він додав, що результати «цих вправ у потьомкінському стилі будуть продиктовані Москвою і не можуть відображати вільне волевиявлення громадян України, яких примушують на них голосувати». Міллер також підкреслив, що Росія вкотре демонструє кричущу зневагу до своїх зобов’язань за міжнародним правом.

«Сполучені Штати продовжать використовувати всі наявні інструменти для притягнення до відповідальності осіб за дії, які підривають суверенітет, територіальну цілісність або політичну незалежність вільних країн, включно з тими, хто служить спостерігачами на фейкових виборах Кремля в окупованих частинах України», — сказав він.

Вибори президента Росії триватимуть три дні — з 15 по 17 березня 2024 року. У грудні Центральна виборча комісія Росії ухвалила постанову про проведення «виборів президента РФ» у березні 2024 року на тимчасово окупованих територіях України.

В ООН заявили, що плани Росії організувати голосування на тимчасово окупованих українських територіях суперечать міжнародному праву.