«20 днів у Маріуполі» повернуть до запису «Оскара» після скарги українців на Disney

«20 днів у Маріуполі» повернуть до запису «Оскара» після скарги українців на Disney

Американська кіноакадемія включить нагородження «20 днів у Маріуполі» в ліцензійний запис церемонії вручення премії «Оскар». Вручення премії за найкращий документальний фільм буде додано до міжнародної 90-хвилинної версії. Про це повідомляє Ukrainska Pravda із посиланням на Deadline.

Раніше «Суспільне», яке володіє правами на трансляцію церемонії, було обурено рішенням Disney вирізати сегмент. Пряма трансляція «Оскара» почалася о 01:00 за київським часом і завершилася близько 04:20. Тому велика кількість українських глядачів не змогли подивитися церемонію нагородження.

«Суспільне» планувало випустити повтор 90-хвилинної версії, але виявилося, що фрагменти з нагородженням та виступом режисера фільму Мстислава Чернова відсутні.

На церемонії Чернов виступив із гострою промовою, звернувши увагу присутніх та всього світу на звірства, які чинять росіяни в Україні.

Виконавчий продюсер «Суспільне Культура» Лук’ян Галкін наголосив, що в минулорічній скороченій версії було присутнє відео нагородження за найкращий документальний фільм, який дістався фільму про Олексія Навального. До телеверсії, більше того, увійшла і політична промова Юлії Навальної, тому аргумент Disney щодо нестачі ефірного часу для «20 днів у Маріуполі» Україна не сприйняла серйозно.

До громадського обговорення долучилася Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, яка закликала керівництво компанії Disney додати до скороченої версії церемонії «Оскар» «20 днів у Маріуполі».

«20 днів у Маріуполі» — перший в історії український фільм, який отримав «Оскар». Стрічка стала найкасовішим документальним фільмом в Україні минулого року, заробивши 500 000 грн ($13 000) лише за перші вихідні після виходу.