Україна призупинила консульські послуги для чоловіків 18-60 років за кордоном

Україна призупинила консульські послуги для чоловіків 18-60 років за кордоном

Україна призупинила консульське обслуговування чоловіків призовного віку за кордоном, повідомляє Al Jazeera. Наша редакція теж спостерігає за повідомленнями щодо того, що такі послуги не надаються – зокрема не видаються вже готові паспорти для тих, хто замовив та оплатив їх раніше.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив у вівторок, що розпорядився скоротити послуги для всіх чоловіків у віці 18-60 років за кордоном, крім тих, хто повертається в Україну. Цей крок стався в той момент, коли Київ наполягає на посиленні мобілізації, намагаючись зупинити посилення російського імпульсу на полі бою.

У заяві на X Кулеба сказав, що він розпорядився вжити заходів для відновлення того, що він назвав «справедливим ставленням» до чоловіків мобілізаційного віку.

«Як це виглядає зараз: чоловік мобілізаційного віку виїхав за кордон, показав своїй державі, що питання її виживання його не обходить, а потім приходить і хоче отримати від цієї держави послуги, – сказав міністр. – Так не працює. У нас в країні війна».

За його словами, Міністерство закордонних справ найближчим часом роз’яснить порядок отримання консульських послуг для чоловіків призовного віку.

Крок Кулеби пов’язаний із новим законом, який активно обговорюється та має на меті прискорити мобілізацію до Збройних сил. Закон, який набуде чинності наступного місяця, зобов’язуватиме всіх чоловіків призовного віку протягом 60 днів з’являтися до призовних пунктів для оновлення документів дистанційно чи особисто. Ці документи знадобляться їм для отримання консульських послуг.

«Перебування за кордоном не звільняє громадянина від обовʼязків перед Батьківщиною», – сказав Кулеба.

В окремій заяві Держпаспортслужба повідомила, що «з технічних причин» призупиняє видачу «готових документів» у закордонних відділеннях.