США готують пакет зброї для України на мільярд доларів – Reuters

США готують пакет зброї для України на мільярд доларів – Reuters

Сполучені Штати готують пакет військової допомоги Україні на 1 мільярд доларів – він буде першим з ще не підписаного законопроєкту про Україну та Ізраїль, повідомили ексклюзивно Reuters у вівторок двоє американських чиновників.

Пакет допомоги включає транспортні засоби, боєприпаси протиповітряної оборони Stinger, додаткові боєприпаси для високомобільних артилерійських ракетних систем, артилерійські боєприпаси калібру 155 міліметрів, протитанкові боєприпаси TOW і Javelin та іншу зброю, яку можна негайно використовувати на полі бою, повідомили чиновники на умовах анонімності.

Президент Джо Байден звернувся до Конгресу США з проханням надати Україні допомогу в розмірі 60,8 мільярда доларів, але ініціатива застопорилася, коли республіканці в Палаті представників місяцями відмовлялися просувати цей захід.

Очікується, що у вівторок Сенат проголосує за чотири законопроєкти, прийняті Палатою представників. Один для України, другий із 26 мільярдами доларів для Ізраїлю, третій із 8,12 мільярдами доларів «для протидії комуністичному Китаю» в Індійсько-Тихоокеанському регіоні та четвертий із потенційною забороною програми для соціальних мереж TikTok.

Також законопроєкт про Україну передбачає передачу ATACMS (армійські тактичні ракетні комплекси) з дальністю до 190 миль, які Київ зобов’язався не використовувати на території Росії. Десятки мільярдів доларів у законопроєкті були призначені для купівлі заміни зброї, що надсилається в Україну, а також транспортних та адміністративних витрат.

Щойно український законопроєкт буде підписаний, кошти для поповнення запасів відновляться, що зменшить занепокоєння Пентагону щодо того, що використання повноважень Президента щодо скорочення ресурсів (PDA) для допомоги Україні скомпрометує військову готовність США.

Законопроєкт надає президенту подальші повноваження зі скорочень на суму 8 мільярдів доларів. Це додано до 3,9 мільярда доларів, що залишилися від раніше дозволених PDA, що означає, що Байден може передати надлишкову зброю на суму 11,9 мільярда доларів із запасів США без схвалення Конгресу у відповідь на надзвичайну ситуацію.