Німеччина тисне на США, щоб ті відправили Україні ще один комплекс Patriot

Німеччина тисне на США, щоб ті відправили Україні ще один комплекс Patriot

Уряд канцлера Німеччини Олафа Шольца наполягає на тому, щоб США поставили Україні принаймні ще одну протиракетну систему Patriot, щоб допомогти ліквідувати розрив у системі протиповітряної оборони, оскільки Росія посилює шквал атак, повідомляє Yahoo із посиланням на Bloomberg.

Кампанія тиску Берліна на свого трансатлантичного союзника є частиною скоординованих зусиль, спрямованих на те, щоб змусити партнерів з НАТО та Європейського Союзу посилити допомогу Україні у сфері протиповітряної оборони, повідомили люди на умовах анонімності. Цього тижня Німеччина також продовжуватиме тиснути на європейських союзників, включаючи Францію та Італію, щоб ті оцінили, що саме вони здатні забезпечити.

Підштовхування Німеччини є чимось на зразок зміни ролей для Шольца, уряд якого після вторгнення Росії часто засуджували за зволікання з постачанням зброї. Німецький лідер продовжував опиратися відправленню ракет великої дальності Taurus до Києва, стверджуючи, що такі постачання ризикують зробити країну стороною у війні.

Але Шольц очолив спроби відправити більше Patriot та інших систем протиповітряної оборони в Україну, оскільки охоплена війною країна зазнає все більших атак, які зруйнували частини її енергетичної інфраструктури та центри міст. Минулого тижня канцлер заявив, що Німеччина надішле третю батарею Patriot — і що шість мають прибути незабаром з інших країн-членів ЄС.

Для німецької армії три Patriot складуть чверть усього арсеналу, що набагато більше, ніж у США. Інше обладнання, що є частиною заклику Берліна, — це системи «земля-повітря» Samp/T, ракети NASAMS і Hawk, системи Iris-T, а також фінансування для підтримки цих зусиль.

На початку цього місяця Київ попросив у союзників принаймні ще сім систем Patriot, але наразі отримав лише зобов’язання Німеччини щодо передачі 1 системи. Ця обіцянка збільшить кількість систем Patriot, наданих Німеччиною, до трьох. Міністр економіки Німеччини Роберт Хабек відзначив «надзвичайно велику кількість безпілотників і ракет», націлених на Україну, і назвав протиповітряну оборону найбільш гострою потребою для українських сил.