Демократи готові залишити спікера Джонсона на посаді, якщо він допоможе Україні

Демократи готові залишити спікера Джонсона на посаді, якщо він допоможе Україні

Демократи можуть допомогти спікеру Майку Джонсону залишитись на посту, але він спочатку повинен окреслити шлях до схвалення допомоги Україні, повідомили кілька джерел від Демократичної партії CNN.

Якби Джонсон оголосив, що виставить на голосування допомогу в розмірі 95 мільярдів доларів, демократи масово проголосували б, щоб залишити його на посаді спікера, повідомили джерела. Проте, Джонсон уже заявив про готовність до окремого двопартійного плану, який нібито з’являється в Палаті представників, і він уже сказав законодавцям Республіканської партії, що він може запланувати час для розгляду цього плану, коли законодавці повернуться зі своїх великодніх канікул.

Але цей двопартійний план не викликав ентузіазму у Демократичної партії, багато в чому через нові обмеження безпеки на кордоні, включаючи відновлення так званої політики «Залишайся в Мексиці». Крім того, Джонсон заявив про готовність перетворити допомогу Україні на позику для країни. Ця ідея, висунута колишнім президентом Дональдом Трампом, викликала скептицизм демократів.

Якщо Джонсон спробує виконати план Палати представників, демократи можуть вирішити врятувати його на посаді, але в меншій кількості, повідомило одне джерело від Демократичної партії.

Хоча точні терміни залишаються незрозумілими, очікується, що перше процедурне голосування щодо усунення Джонсона матиме форму «motion to table» – скасування – резолюції колеги-республіканки Марджорі Тейлор Грін щодо звільнення Джонсона з поста спікера на тлі невдоволення з приводу законопроєкту про державне фінансування. Демократи зважують, чи скасовувати резолюцію на першому процедурному голосуванні, та кажуть, що їм потрібно почути, як спікер публічно окреслить свої наміри щодо допомоги Україні.

Під час зустрічі в п’ятницю перед тим, як Грін оголосила про свій намір змусити колег голосувати за усунення Джонсона, спікер уже говорив республіканцям, що готовий перейти до пакета допомоги Україні, коли вони повернуться. Але незрозуміло, яку форму матиме цей пакет.