Оригінал щоденника Пилипа Орлика передадуть в Україну

Оригінал щоденника Пилипа Орлика передадуть в Україну

Щоденник українського гетьмана Пилипа Орлика привезуть із Франції для експозиції в Національному музеї “Гетьманська столиця” в Батурині (Чернігівщина) до 350-річчя від дня народження гетьмана. Про це пише UApost.

“Діаріуш” (щоденник, життєпис – ред.) Пилипа Орлика охоплює кілька років життя гетьмана у вигнанні, описує як його особисте життя, так і політичну діяльність. Щоденник датується 1720-1733 роками і є важливим історичним джерелом середини XVIII століття.

“Сподіваюся, що восени унікальний щоденник українського гетьмана вперше за майже 300 років після створення прибуде до незалежної і суверенної Української держави. Це буде історична подія для України”, – сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Рід Орликів зв’язує Україну та Францію міцними історичними зв’язками, оскільки син Гетьмана Григорій Орлик відіграв важливу роль у французькій дипломатії XVIII століття.

This image has an empty alt attribute; its file name is Alek-Petrov-1_B-UA.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is YF8h-6_Jeg6B8fzJD7NQODXTb0jjMywL6N0HSBWM5PnBAYu_PQ4P2PZc6o-6CPaQtOZamtSK8q0OKbkLhWUbq890axDbK_eVbNovUvTN=s0-d-e1-ft

“Жан-Ів Ле Дріан підтвердив відданість Франції принципу “Жодних рішень щодо України без України” та наголосив на суверенному праві України, як і будь-якої іншої держави, самостійно визначати власне майбутнє. Важливим кроком на цьому шляху має стати відведення Російською Федерацією військ від державного кордону та з тимчасово окупованих територій України”, – сказав Кулеба.

This image has an empty alt attribute; its file name is Meest.gif

Український міністр запросив французьку сторону взяти участь на високому рівні у парламентському саміті Кримської платформи у серпні.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1-1.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is VRS-Eexpress-ADV2.jpg

Більше цікавих та корисних новин шукайте на сайті UADiaspora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *