«Потрібна краща система»: законодавці США наполягають на реформах для біженців з України

«Потрібна краща система»: законодавці США наполягають на реформах для біженців з України

Рятуючись від війни, українці прибувають до Сакраменто, тому що у районі проживає одна з найбільших слов’янських діаспор у США. Проте багатьом з тих, хто прибуває, не дозволяють працювати, незважаючи на те, що федеральний уряд вітає їх в’їзд у країну, пише ABC10.

Це тому, що багато хто з них отримує тимчасовий статус (“гуманітарний пароль”) замість статусу біженця.

Влад Скотс, голова місцевої некомерційної організації «Українсько-американський дім», сказав, що хоча цей статус дозволяє українцям тимчасово залишатися в США, він менш всеосяжний, ніж статус біженця.

Люди, які набули тимчасового статусу, «не можуть тут працювати. Так, вони можуть подати заяву на отримання дозволу на роботу, але – сьогодні – це займе, напевно, 6+ місяців, – пояснив Скотс. – Це велика проблема, бо вони приїхали сюди, до Каліфорнії, де жити дорого… Вони хочуть працювати, і в нашій мережі є багато підприємств, які навіть відчайдушно намагаються найняти цих людей – але не можуть».

За словами Скотса, є прискорена заявка на отримання дозволу на роботу, але це дорого і гарантій не дає. Скотс сказав, що він звернувся до офісу сенатора Алекса Паділли (штат Каліфорнія) та інших федеральних лідерів, щоб попросити їх щось зробити. Він не єдиний, хто виборює зміну того, як федеральний уряд нині дозволяє українцям в’їзд до США. Минулого тижня десятки членів Конгресу підписали спільний лист президенту Байдену, в якому закликали адміністрацію зробити більше для українців, які залишили свою країну.

У заяві для ABC10 конгресмен-демократ від Каліфорнії Джон Гараменді (D-Walnut Grove), який підписав лист, сказав:

«Я вважаю, що Сполучені Штати мають зробити все, що в їх силах, щоб надати українцям, які рятуються від путінської війни проти їхньої країни, статус біженців, а не менш всеосяжний тимчасовий статус. Я приєднався до десятків моїх колег у Конгресі, наполягаючи на тому, щоб уряд Сполучених Штатів використав усі надані йому повноваження, щоб прийняти українських біженців і надати їм мир, комфорт та можливості, на які вони заслуговують».

Інші члени делегації Конгресу Каліфорнії також підписали лист, усі демократи.

«Звичайно, нам потрібна досконаліша система, — погодився Скотс. — Як залучити цих людей, щоб вони могли працювати та приносити гроші собі, навіть державі».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *